Zilvervisjes-herkennen-en-bestrijden
Zilvervisjes-herkennen-en-bestrijden

Over zilvervisjes

Zilvervisjes: Herkennen & bestrijden

Heb je last van zilvervisjes? Dan heb je een probleem waar je niet zomaar van af komt. Zilvervisjes planten zich razendsnel voort en wanneer je niet direct ingrijpt, zit je binnen de kortste keren met een onomkeerbare plaag.

Vaak is het noodzakelijk om meerdere maatregelen te nemen. de combinatie van maatregelen zorgt ervoor dat je een duurzame oplossing verkrijgt.

De tips op deze pagina helpen je.

Hoe herken je zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn andere beestjes dan papiervisjes. Zilver- en papiervisjes hebben een kenmerkend wortelachtige vorm. Ze zijn lang en slank en zijn aan de voorkant breder dan achter. Hun lichaamsbouw loopt af naar achteren. Ze danken hun naam aan hun schubachtige zilverkleurige bedekking van hun lichaam. Uit hun achterlijf steken drie lange antennes.

Wil je zeker weten met welk soort ‘visje’ je te maken hebt? Ontdek hieronder de kenmerken van de drie meest voorkomende soorten.

De voorkomende visjes in Nederland:

Zilvervisjes zijn net iets langer dan 1 cm, ze hebben een wortelvormig lichaam met kleinere antennes dan het papiervisjes. Hun lichaam is glanzend en zilver van kleur. 

Ze houden niet van lichte omgevingen en leven doorgaans ‘s nachts in vochtige, warme omgevingen (21-26 graden Celsius) met een luchtvochtigheid van +75%. Overleven kunnen ze niet in een omgeving met een luchtvochtigheidsgraad van 50% of minder.

Wanneer je een zilvervisje ziet lopen, dan kun je ervan uit gaan dat er meer van deze hinderlijke insecten op de loer liggen.

Ze verschuilen zich in naden en kieren van muren, in holle ruimtes van rekken, plinten en kasten . Hun eitjes zijn zeer klein en met het blote oog moeilijk waar te nemen. Ze leggen de eitjes in de kleinste naden en kieren van papierachtige omgevingen zoals dozen en boeken.

Je kunt een papiervisje herkennen aan hun lengte van ongeveer 2cm. Ook zij hebben een wortelvormig lichaam en hebben 2 antennes aan de voorkant en 3 aan de achterkant die langer zijn dan het lichaam zelf. Het lichaam is donkergrijs/zilver van kleur en hebben spikkels.

Papiervisjes leven in droge en vochtige omgevingen. Zodra ze volwassen zijn vervellen ze 3 tot 5 keer waardoor je afgeworpen stukjes schild kunt vinden. 

Deze beestjes halen vocht uit hun omgeving waardoor ze niet hoeven te drinken. Ze eten papier, etensresten, (dode) insecten, schimmels, lijm en stoffen.

Ovenvisjes zijn iets langer dan 1 cm en hebben aan hun wortelvormig lichaam 2 kleine antennes aan de voorkant en 3 iets langere aan de achterkant. Het lichaam van een ovenvisje is bruin met gebroken witte vlekken. 

Ovenvisjes houden niet van lichte omgevingen en leven doorgaans ’s nachts. Ze geven de voorkeur aan warme omgevingen van rond de 37 graden Celsius. 

Het voedsel van een ovenvisje bestaat uit etensresten, papier, zetmeel, behang en lijm.

Het gevaar van zilvervisjes

Zilvervisjes zijn kleine beestjes die niet goed zijn voor de hygiëne. Ze dragen bacteriën en schimmels aan hun klevende poten, het voorkom dat ze over oppervlakten lopen waar etenswaren liggen is daarom van groot belang.

Ze vervellen regelmatig en laten de afgeschudde huid overal achter. Hierdoor verspreiden ze ook bacteriën en schimmels op een andere manier. Bij sommige mensen veroorzaken ze ademhalingsproblemen.

Kortom: het zijn vieze beestjes die je niet in je huis wilt hebben.

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Vanwege hun kleine lichaam en flexibiliteit kunnen zilvervisjes door kleine naden en kieren kruipen. Ze reizen van huis naar huis totdat ze een plek hebben gevonden waar ze de juiste levensomstandigheden hebben.

Zilvervisjes hebben een voorkeur voor nieuwbouwhuizen. De reden hiervoor is dat er nog lange tijd veel vocht in het pand aanwezig is en door de goede isolatie van tegenwoordig geeft een nieuwbouwhuis hen de ideale temperatuur om in te leven.

Warmte en vocht vormen een combinatie die je in bijna ieder bed vindt doordat je lichaam warmte en vocht afgeeft. Helaas vinden zilvervisjes deze plekken zeer interessant en de kans bestaat dat je ze in je bed tegenkomt. Lees verderop hoe je dit zo goed mogelijk voorkomt.

Wat trekt zilvervisjes aan?

Zoals je inmiddels weet, worden zilvervisjes aangetrokken door warme en vochtige omgevingen. Luchtvochtigheid speelt de grootste rol hierin. Bij een hoge luchtvochtigheid kom je ze veel vaker tegen omdat ze dat een prettig klimaat vinden.

Naast de levensomstandigheid vinden ze voedsel heel prettig. Ze eten papier, etensresten, (dode) insecten, schimmels, lijm en stoffen. Vooral koolhydraten en zetmeel zijn favoriet.

Wat eten zilvervisjes

Zilvervisjes vormen in veel huizen, bibliotheken en musea grote plagen. Ze voeden zich daar met papier, stoffen en menselijk voedsel.

Ze eten bloem, lijm(resten), schimmels, dode insecten en voedselresten. Schade waar niemand op zit te wachten en die behoorlijk, letter gezegd, in de papieren kan lopen. Ze eten zelfs boekenlijm en plaksel van bindingen waardoor boeken uit elkaar kunnen vallen.

Zilvervisjes in huis of in bed?

Je hebt al kunnen lezen wat je moet doen om ze in je huis het leven zo onaangenaam mogelijk te maken. We hebben het ook kort gehad over het feit dat ze graag in bedden ronddwalen. Met de kennis die je nu hebt, weet je dat je deze jongens niet in je bed wilt hebben.

Zorg daarom dat je je bed regelmatig lucht en je beddengoed regelmatig wast en ververst. Doe je dit één keer per week, dan verminder je het risico op bezoek van zilvervisjes enorm.

Toch last van deze vervelende beesten?

Zelf zilvervisjes bestrijden

Het tegengaan van een zilvervisjesplaag kun je met verschillende artikelen bereiken. Zo bestaan er zogeheten s-trap vallen, ongedierte units, kun je diatomeeënaarde gebruiken of ervoor kiezen om naden en kieren in te spuiten met een speciale ant-zilvervis spray.

Door oude spullen op te ruimen voorkom je de kans broedplaatsen.

Bewaar oude kleding, boeken, tijdschriften, fotoalbums en andere papieren in afgesloten plastic bakken. 

Stofzuig regelmatig naden en kieren in huis. Vergeet de naden en kieren in kasten hierbij niet. Ook het regelmatig stofzuigen van tapijten en onder meubelkussens verkleint de kans op deze ellendige beestjes.

Om een zilvervisjesplaag te voorkomen zorg je ervoor dat de luchtvochtigheidsgraad laag blijft. Dit krijg je voor elkaar door vochtvreters te gebruiken en je huis dagelijks te luchten door ramen en roosters te openen.

Controleer waterleidingen op lekkages en ventileer vochtige kruipruimtes. Houd hierbij wel rekening met ander ongedierte en plaats zo nodig rvs weringgaas. Sla voedsel op in afgesloten bakken en zorg in je huis voor een goede algehele hygiëne. 

Het dichten van naden en kieren helpt. Je zorgt ervoor dat de beestjes moeilijk aan een broedplaats komen.

Is de temperatuur in huis onder de 22 graden Celsius, dan voorkom je het uitkomen van eventueel al gelegde eitjes. Deze kunnen namelijk alleen uitkomen wanneer de temperatuur 22 graden of hoger is. 

Alle producten tegen zilvervisjes

PestiNext Zilvervisjes spray

PestiNext Zilvervisjes – Papiervisjes spray – Biologisch

14,97

S-trapvalletjes insective

S-Trap zilvervisjesval 5 stuks

8,15

PestiNext zilvervisjes poeder 100 gram

PestiNext Zilvervisjes poeder

9,9714,97

Papier-/Zilvervisjes val

S-Trap zilvervisjesval – Doos 30 stuks

39,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?