Alles over wespen, van bestrijden tot voorkomen
Alles over wespen, van bestrijden tot voorkomen

Over wespen

Wespen: Bestrijden & voorkomen

Lekker thuis in de zon op je terras zitten, drankje erbij, wat lekkers te eten en… ja hoor, precies waar je niet op zat te wachten: wespen. De overlast die deze insecten kunnen veroorzaken, is buitengewoon vervelend en kunnen je hele dag verpesten.

Laat het niet zover komen en onderneem actie wanneer je last hebt van wespen. Lees alles over het gevaar van wespen, waarom je ze moet bestrijden en vooral hoe je ze moet bestrijden.

Informatie over de wespensteek

Wespen kunnen veel overlast veroorzaken en mensen de stuipen op het lijf jagen. Hoe meer wespen er zijn, hoe groter de kans is op een wespensteek. Een wespensteek is pijnlijk en kan zelfs gevaarlijk zijn.

De beste manier om een steek te voorkomen, is door niet te slaan naar een wesp. Wanneer ze zich bedreigd voelen, gaan ze steken. Laat je ze met rust, dan is de kans op een steek klein. Let wel op dat ze niet in je kleding terechtkomen. Op zo’n moment worden ze bang en gaan ze steken.

Er zijn 3 verschillende reacties op wespensteken:

De meest voorkomende reactie op een wespensteek is de lokale reactie. Je krijgt een al dan niet pijnlijke bult of een soort zwelling die na een paar uur weer wegtrekt.

LET OP: word je in je hals of mond gestoken, dan kan de zwelling de luchttoevoer of een slagader dichtdrukken. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren. Ga daarom bij een dergelijke steek zo snel mogelijk naar de dokter.

Word je meerdere keren gestoken, dan kan het gif dat je binnenkrijgt een toxische reactie geven. Je kunt last krijgen van misselijkheid, moeheid, overgeven, hoofdpijn en buikloop.

Ben je allergisch voor wespensteken, dan kun je een serieus probleem hebben. Een allergische reactie treedt niet per se op in het gebied waar je bent gestoken.

Je kunt last krijgen van een opzwellende keel of gezicht, slikproblemen, braken, misselijkheid, diarree, piepende ademhaling snelle daling van de bloeddruk en duizeligheid. Sommige mensen vallen zelfs flauw en in enkele gevallen overlijden er mensen door een wespensteek.

Een wespensteek behandelen

Wat doe je wanneer je gestoken bent door een wesp? Weet je niet of je allergisch bent voor een wespensteek, dan kun je alsnog een aantal maatregelen treffen die de kans op problemen verkleint.

Probeer de plek waar je gestoken bent uit te zuigen met een gifzuiger. Indien je er geen in de buurt hebt gebruik dan je mond en spuug het gif uit.

Koel de plek waar je gestoken bent met een koud kompres, of gebruik bij gebrek daaraan ijsklontjes.

Antihistaminepillen kunnen de zwelling doen verminderen. Lees altijd eerst de bijsluiter.

Gebruik ibuprofen of paracetamol tegen de pijn, tenzij je allergisch bent voor deze producten. Lees altijd eerst de bijsluiter.

Ga niet krabben of wrijven, dit maakt de pijn erger.

Naast de steek, is een wesp ook gevaarlijk om andere redenen

Dat een wesp gevaar kan opleveren voor je gezondheid, is inmiddels duidelijk. Wespen zijn op nog een manier gevaarlijk, omdat ze nesten kunnen bouwen op plekken in je huis waar ze bijvoorbeeld je spouwmuur aantasten.

Over wespen

Wespen variëren enorm per soort. Ze zijn verschillend van kleur en grootte. In Nederland komen meer dan 4000 wespensoorten voor. Een zeer klein aantal hiervan is hinderlijk voor de mens. We praten dan over ongeveer 10 soorten die hinderlijk kunnen zijn.

Bij solitaire wespen zorgen de vrouwelijke individuen in hun eentje voor hun jonge nakomelingen. Er zijn in Nederland ongeveer 300 soorten solitaire wespen. Sociale wespen leven in een volk of kolonie, waarbij de koningin eitjes legt.

Hoe kun je een wesp herkennen?

De meest voorkomende wespensoorten in Nederland, maar ook in Europa zijn de Gewone wesp (Paravespula vulgaris L.) en de Duitse wesp (Paravespula germanica F.) Beide soorten zijn sociaal levende insecten.

De gewone wesp is tussen de 1,5 en 2 cm lang en zwart en geel gekleurd. Het verschil met de Duitse wesp, is dat deze drie zwarte stippen op zijn kop heeft. Het achterlijf (abdomen) bestaat uit zes geelzwarte delen.

De werksters van beide soorten lijken erg veel op elkaar en zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. De koninginnen verschillen in de tekening die ze op hun lijf hebben met de kleur geel en zwart. Twee andere veel voorkomende soorten zijn de Middelste wesp (Dolichovespula media) en de Hoornaar (Vespo crabro).

Zijn wespen aggressief?

In het voorjaar begint de koningin te bouwen aan het nest. Wanneer haar eitjes uitkomen en de geboren werksters groot genoeg zijn, nemen zij de verdere bouw over. Wat dit betreft lijkt hun gedrag op dat van mieren.

Eén nest kan duizenden wespen bevatten, ga daarom niet zomaar aan een nest zitten en probeer het niet zelf weg te halen. Maak je ze boos, dan vallen ze gegroepeerd aan en heb je een serieus probleem.

Een wespenvolk is tegen september agressiever dan in de periode daarvoor. Heb je een wespennest in of om het huis, onderneem dan direct actie en wacht niet te lang om het weg te laten halen.

Waar bouwen wespen hun nest?

Wespen bouwen hun nesten meestal op heel voor de hand liggende plekken, maar ook op plekken die je niet voor mogelijk houdt. Wespennesten kunnen eigenlijk overal voorkomen. Veel voorkomende plekken waar je wespennesten kunt vinden, zijn:

 • Spouwmuur;
 • In de grond;
 • In boorgaten;
 • In een rieten kap;
 • Onder dakpannen;
 • Onder loodflappen bij dakkapel, aanbouw of dakrand;
 • In ventilatievoegen;
 • In caravan of bungalow;
 • In plantenbakken;
 • In jacuzzi;
 • In tuinbielzen.

Wespen bouwen hun nest van gekauwd hout, waardoor het materiaal op papier lijkt. Ontdek je een wespennest, laat het door een professional weghalen. Ga absoluut niet zelf aan de slag, het kan verkeerd uitpakken.

Er zijn ‘methodes’ bekend om zelf een wespennest te verwijderen, zoals het in brand steken ervan. Doe dit nooit, want een nest is zeer ontvlambaar en voor je het weet staat je huis in brand, of nog erger: jijzelf. Ga niet op het nest inslaan, dit maakt de wespen zeer agressief en ze zullen je aanvallen.

Wespen voorkomen

In de maand augustus als wespen niet meer voldoende voedsel uit hun nest kunnen halen komen ze het bij jou in de buurt zoeken. Helaas kunnen we dit gedrag niet voorkomen, maar je kunt wel voorkomen dat ze in je buurt komen. De beste manier om wespen te bestrijden is het gebruiken van een wespenvanger.

Hang of zet de wespenvanger in de buurt, maar wel op enige afstand van je terras en je zult veel wespen preventief afvangen.

Tips om je terras wespvrij te krijgen

Wespen kunnen niet goed tegen sterke geuren. Om wespen op afstand te houden kun je ervoor kiezen:

 • Een bakje met citroen en warm water waar kruidnagel inzit op tafel te zetten;
 • Gesnipperde uitjes in een bakje op tafel te plaatsen;
 • Wierrook op het terras te gebruiken;
 • Tafels schoon te maken met azijn.

Oude rommel opruimen is een belangrijk onderdeel van ongediertepreventie. Wanneer je geen vuile borden, kopjes en bestek op tafel laat liggen, hebben wespen minder reden om je aan tafel te komen treiteren. 

Zorg er daarnaast voor dat afvalbakken goed afgesloten zijn en maak deze regelmatig leeg.

Door het plaatsen van een nep wespennest in de buurt van je terras, heb je kans dat ander "vreemde" wespen uit de buurt blijven.

Mocht deze oplossing niet baten, kun je er altijd voor kiezen wespenvallen op kleine afstand van het terras te plaatsen.

Alle producten tegen wespen

Wespen totaalpakket

Totaalpakket tegen wespen

33,54

Insective wespenval

Insective wespenval

8,78

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?