Zilvervisjes-herkennen-en-bestrijden
Zilvervisjes-herkennen-en-bestrijden

Over papiervisjes

Papiervisjes bestrijden
in huis en bed

Heb je last van papiervisjes? Dan heb je een probleem waar je niet zomaar van af komt. Papiervisjes planten zich razendsnel voort en wanneer je niet direct ingrijpt, zit je binnen de kortste keren met een onomkeerbare plaag die niet simpel te bestrijden is.

In de volksmond spreekt men meestal over overlast van zilvervisjes. In de praktijk blijkt dat het in bijna alle gevallen om papiervisjes gaat.

Zilvervisjes hoeven niet bestreden te worden wanneer je er voor zorgt dat de relatieve luchtvochtigheid onder de 50% blijft. Het zilvervisje kan niet tegen deze lage luchtvochtigheid en zal het niet overleven.

Het papiervisje daarentegen kan tegen veel drogere lucht en kan daardoor bijna overal overleven. De meeste mensen hebben overlast van papiervisjes en niet van zilvervisjes.

Hoe herken je papiervisjes?

Zilver- en papiervisjes hebben een kenmerkend wortelachtige vorm. Ze zijn lang en slank en zijn aan de voorkant breder dan achter. Hun lichaamsbouw loopt af naar achteren. Ze danken hun naam aan hun schubachtige zilverkleurige bedekking van hun lichaam. Uit hun achterlijf steken drie lange antennes.

Het papiervisje houdt van een drogere omgeving en een temperatuur van rond de 24 graden Celcius. Ze kunnen tot wel twee jaar oud worden. Wanneer je een papiervisje over de vloer ziet lopen, dan kun je ervan uit gaan dat er meer van deze hinderlijke insecten op de loer liggen.

Wil je zeker weten met welk soort ‘visje’ je te maken hebt? Ontdek hieronder de kenmerken van de drie meest voorkomende soorten.

Verschillen tussen de visjes in Nederland:

Zilvervisjes zijn net iets langer dan 1 cm, ze hebben een wortelvormig lichaam met kleinere antennes dan het papiervisjes. Hun lichaam is glanzend en zilver van kleur. 

Ze houden niet van lichte omgevingen en leven doorgaans ‘s nachts in vochtige, warme omgevingen (21-26 graden Celsius) met een luchtvochtigheid van +75%. Overleven kunnen ze niet in een omgeving met een luchtvochtigheidsgraad van 50% of minder.

Wanneer je een zilvervisje ziet lopen, dan kun je ervan uit gaan dat er meer van deze hinderlijke insecten op de loer liggen.

Ze verschuilen zich in naden en kieren van muren, in holle ruimtes van rekken, plinten en kasten . Hun eitjes zijn zeer klein en met het blote oog moeilijk waar te nemen. Ze leggen de eitjes in de kleinste naden en kieren van papierachtige omgevingen zoals dozen en boeken.

Je kunt een papiervisje herkennen aan hun lengte van ongeveer 2. Ook zij hebben een wortelvormig lichaam en hebben 2 antennes aan de voorkant en 3 aan de achterkant die langer zijn dan het lichaam zelf. Het lichaam is donkergrijs/zilver van kleur en hebben spikkels.

Papiervisjes leven in droge en vochtige omgevingen. Zodra ze volwassen zijn vervellen ze 3 tot 5 keer waardoor je afgeworpen stukjes schild kunt vinden. 

Deze beestjes halen vocht uit hun omgeving waardoor ze niet hoeven te drinken. Ze eten papier, etensresten, (dode) insecten, schimmels, lijm en stoffen.

Ovenvisjes zijn iets langer dan 1 cm en hebben aan hun wortelvormig lichaam 2 kleine antennes aan de voorkant en 3 iets langere aan de achterkant. Het lichaam van een ovenvisje is bruin met gebroken witte vlekken. 

Ovenvisjes houden niet van lichte omgevingen en leven doorgaans ’s nachts. Ze geven de voorkeur aan warme omgevingen van rond de 37 graden Celsius. 

Het voedsel van een ovenvisje bestaat uit etensresten, papier, zetmeel, behang en lijm.

Het gevaar van papiervisjes

Papiervisjes zijn kleine beestjes, maar ze zijn niet goed voor de hygiëne. Ze hebben bacteriën en schimmels bij zich en omdat deze aan hun poten kleven, moet je voorkomen dat ze lopen over etenswaren of over oppervlaktes waar etenswaren op liggen.

Ze vervellen regelmatig en laten de afgeschudde huid overal achter. Hierdoor verspreiden ze ook bacteriën en schimmels. Tevens veroorzaken ze bij sommige mensen ademhalingsproblemen. Kortom: het zijn vieze beestjes die je niet in je huis wilt hebben.

Nog een reden om ze niet in huis te willen, is de schade die ze veroorzaken aan papier, boeken, behang, schilderijen en pleisterwerk.

Waar komen papiervisjes vandaan?

Vanwege hun kleine lichaam en hun flexibiliteit kunnen papiervisjes door kleine naden en kieren kruipen. Ze reizen van huis naar huis totdat ze een plek hebben gevonden waar ze de juiste levensomstandigheden hebben.

Papiervisjes hebben een voorkeur voor nieuwbouwhuizen. De reden hiervoor is dat er nog lange tijd veel vocht in het pand aanwezig is en door de goede isolatie van tegenwoordig geeft een nieuwbouwhuis hen de ideale temperatuur om in te leven.

Warmte en vocht vormen een combinatie die je in bijna ieder bed vindt doordat je lichaam warmte en vocht afgeeft. Helaas vinden papiervisjes deze plekken zeer interessant en de kans bestaat dat je ze in je bed tegenkomt. Lees verderop hoe je dit zo goed mogelijk voorkomt.

Wat trekt papiervisjes aan?

Zoals je inmiddels weet, worden papiervisjes aangetrokken door warme en vochtige omgevingen. Luchtvochtigheid speelt de grootste rol hierin. Bij een hoge luchtvochtigheid kom je ze veel vaker tegen omdat ze dat een prettig klimaat vinden.

Naast de levensomstandigheid vinden ze voedsel heel prettig. Ze eten papier, etensresten, (dode) insecten, schimmels, lijm en stoffen. Vooral koolhydraten en zetmeel zijn favoriet.

Wat eten papiervisjes?

Zowel zilvervisjes als papiervisjes houden van hetzelfde soort voedsel terwijl hun ideale leefomstandigheden wel verschillen. Ze vormen in veel huizen, bibliotheken en musea grote plagen. Ze voeden zich daar met papier, stoffen en menselijk voedsel.

Ze eten papier van boeken, beschadigen schilderijen en maken gaten in kleding en stoffen. Schade waar niemand op zit te wachten en die behoorlijk, letter gezegd, in de papieren kan lopen. Ze eten zelfs boekenlijm en plaksel van bindingen waardoor boeken uit elkaar gaan vallen.

Boeken en tijdschriften ontdoen van papiervisjes

Hou boeken en tijdschriften met de opening naar beneden boven een bad of een plastic bak. Schud ze daar zorgvuldig boven uit. Heb je dat gedaan, dan doe je ze in goed afsluitbaar plastic bakken. Doe de boeken niet per ongeluk in kartonnen dozen want dan los je het probleem nog niet op.

Gooi kartonnen dozen weg. Papiervisjes eten karton en verstoppen zich tussen de papierlagen. Kijk verhuisdozen goed na voordat je ze gebruikt. Je kunt ze misschien nieuw gekocht hebben, maar het risico dat er visjes in zitten is groot. Wees alert.

Spullen verhuizen in gesloten plastic kratten is de meest ideale manier. Het voordeel is dat je de spullen die je wilt opslaan kunt laten zitten in de plastic bakken die goed afgesloten zijn. De kans dat eventueel mee verhuisde visjes het overleven in de plastic bakken is nihil.

Wist je dat papiervisjes maanden lang zonder eten en drinken kunnen? Ze moeten dus heel lang opgesloten zitten willen ze dood gaan.

Zelf papiervisjes bestrijden

Een papiervisjesplaag kan veel ellende veroorzaken. de beestjes zijn razendsnel en laten zich zelden zien. Hiernaast planten ze zich enorm snel voort. Tref je niet de juiste voorzorgsmaatregelen dan zit je huis er binnen de kortste tijd helemaal vol mee.

Heb je last van papiervisjes, houd je dan aan de volgende stappen:

Het tegengaan van een papiervisjesplaag kun je met verschillende artikelen bereiken. Zo bestaan er zogeheten s-trap vallen, elektronische units, kun je diatomeeënaarde gebruiken of ervoor kiezen om naden en kieren in te spuiten met een speciale anti-papiervisjes spray.

Door oude spullen op te ruimen voorkom je de kans broedplaatsen.

Bewaar oude kleding, boeken, tijdschriften, fotoalbums en andere papieren in afgesloten plastic bakken. Ook door het opslaan van voedsel in afgesloten plastic bakken verminder je de kans op deze beesten.

Stofzuig regelmatig naden en kieren in huis. Vergeet de naden en kieren in kasten hierbij niet. Ook het regelmatig stofzuigen van tapijten en onder meubelkussens verkleint de kans op deze ellendige beestjes.

Kortom, ruim alles op een goede manier op en zorg voor een goede algemene hygiëne.

Om een plaag te voorkomen zorg je ervoor dat de luchtvochtigheidsgraad laag blijft. Dit krijg je voor elkaar door vochtvreters te gebruiken en je huis dagelijks te luchten door ramen en roosters te openen.

Controleer waterleidingen op lekkages en ventileer vochtige kruipruimtes. Houd hierbij wel rekening met ander ongedierte en plaats zo nodig rvs weringgaas. Het dichten van naden en kieren helpt. Je zorgt ervoor dat de beestjes moeilijk aan een broedplaats komen.

Is de temperatuur in huis onder de 22 graden Celsius, dan voorkom je het uitkomen van eventueel al gelegde eitjes. Deze kunnen namelijk alleen uitkomen wanneer de temperatuur 22 graden of hoger is. 

Alle producten tegen papiervisjes

Papier-/Zilvervisjes val

S-Trap Papiervisjesval – Doos 30 stuks

39,97

S-trapvalletjes insective

S-Trap Papiervisjesval 5 stuks

8,15

PestiNext Zilvervisjes spray

PestiNext Zilvervisjes – Papiervisjes spray – Biologisch

14,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?