

Over de dazenbeet
Een daasbeet of paardenvliegbeet herkennen & behandelen
Alleen al in Nederland bestaan ongeveer 38 verschillende soorten dazen, ook wel paardenvlieg genaamd. Van die 38 soorten zijn er 12 die in ons land een plaag kunnen vormen. Ze hebben geen angel en kunnen dus niet steken. Bijten doen ze des te venijniger.
De snuit bestaat uit kleine mesjes die je bij een beet als het ware opensnijden met een minuscuul sneetje als gevolg. Helaas helpt kleding hier niet altijd tegen, ze bijten door dunne kleding zoals t-shirts heen.
Dazen worden vaak verward met horzels. Het grootste verschil is dat horzels niet bijten. Het platteland is een favoriet terrein voor de daas omdat het er vaak vochtig is en er zowel lichte als donkere plaatsen te vinden zijn.
Is een daasbeet gevaarlijk?
Een daas kan via een beet bacteriën van de vorige prooi overbrengen naar de nieuwe prooi. Ben je allergisch voor steekvliegen, dan kan een beet voor grote problemen zorgen. Een eerste beet zorgt nooit voor een allergische reactie, pas vanaf de tweede keer in je leven dat je gebeten wordt, gaat je lichaam een allergische reactie vertonen.
Het lichaam ziet vanaf de tweede beet in dat geval het speeksel van de daas als ‘gevaarlijk’ en gaat het aanvallen. Bij allergie kun je daardoor in een anafylactische shock raken.
Raak je in een dergelijke shock, dan is een medische ingreep door middel van een adrenaline-injectie vereist. Hierdoor worden je bloedvaten vernauwd en verdwijnt je duizeligheid. Dit is een gebruikelijke actie bij een acute allergische reactie.
Een daasbeet bij paarden
Voor paarden is een dazenbeet wél gevaarlijk. De daas draagt de voor paarden levensbedreigende ziekte moeraskoorts met zich mee, een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt. Een paard kan hieraan overlijden.